In 2023 heeft de Stichting tot Steun VCVGZ een oproep gelanceerd voor subsidieaanvragen voor onderzoeksprojecten op het gebied van Persoonlijkheidsstoornissen. Inmiddels zijn negen onderzoeken binnen deze call van start gegaan. Meer informatie daarover kunt u lezen op de website van de Stichting tot Steun VCVGZ.
In het voorjaar van 2026 zal de tweede ronde binnen deze call van start gaan. Onderzoeksvoorstellen daarvoor kunnen tot uiterlijk 1 maart 2026 worden ingediend.
Thema’s
De onderzoeksprojecten dienen aan te sluiten bij een van de twee thema’s die zijn voortgekomen uit de Kennisagenda die eerder door het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen werd opgesteld in samenwerking met het veld, namelijk:
1. (Vroege) interventie van persoonlijkheidsstoornissen gedurende de levensloop
Persoonlijkheidsstoornissen hebben meer persoonlijke en maatschappelijke impact wanneer ze chronisch worden. Daarom kan er grote gezondheidswinst behaald worden wanneer persoonlijkheidsstoornissen in alle levensfasen tijdig worden herkend en adequaat behandeld. Onderzoek op gebied van persoonlijkheidsstoornissen kan bijdragen aan het herkennen van (vroege stadia van) persoonlijkheidspathologie en het beter identificeren van genderverschillen en psychosociale risicofactoren voor een ongunstige ontwikkeling, zodat gepaste behandeling of opvolging sneller kan worden geïndiceerd. Op gebied van vroege interventie kan verder gedacht worden aan het onderzoeken van de werkzaamheid van specifieke of generieke interventies en aan de meerwaarde van het vroegtijdig inzetten van interventies die gericht zijn op de (ontwikkelende) persoonlijkheidsstoornis.
2. Beschikbaarheid en toegankelijkheid van behandeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis.
Nationale en internationale richtlijnen bevelen psychotherapie aan als behandeling van eerste keuze voor persoonlijkheidsstoornissen, die vaak gepaard gaan met comorbiditeit. Studies laten zien dat het aanbod van psychotherapeutische behandelingen beperkt is, waardoor een grote groep cliënten geen zorg krijgt in overeenstemming met de richtlijnen. Daarom is er behoefte aan een meer gediversifieerd aanbod aan kwalitatief goede behandelingen zoals: kortere behandeltrajecten, episodische of intermitterende behandeltrajecten, blended behandelingen, behandelvormen die door een bredere groep hulpverleners kunnen worden uitgevoerd, mede gezien de schaarste aan psychotherapeuten. Dat moet ertoe leiden dat een grotere groep cliënten, in het bijzonder ook cliënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen, toegang krijgt tot kwalitatief goede behandeling. Onderzoek kan in het bijzonder bijdragen aan de vraag welke behandelvormen tot een optimale verhouding capaciteit/kwaliteit (resultaat) kunnen leiden, bijvoorbeeld voor doelgroepen als forensische patiënten en mensen met een migratieachtergrond.
Voor alle informatie over de aanvraag en hoe u dit kunt doen, kijk dan hier.
Geef een reactie